Blog

Check dit plekje

Deel dit bericht:

Wij als huidtherapeuten merken in het dagelijks leven dat er ontzettend veel vragen zijn over de huid.

Er gaat geen feestje voorbij zonder dat iemand een plekje of bultje onder onze neus schuift. “Weet jij wat dit is?”, “Kun jij hier iets mee?”. Of een appje van een vriendin compleet met foto: Mijn collega heeft dit, moet ze hiermee naar de dokter? Er zijn zoveel vragen over de huid. Daar willen we graag een antwoord op geven. Een van de plekjes die ik het meest vaak te zien krijg in zo’n situatie is de fibroom of het bindweefselbultje.

Fibromen onder de okselBindweefselbultje op onderrug
Fibromen onder de oksel Bindweefselbultje op onderrug

Een fibroom, ook steelwratje of wild vlees genoemd, is een goedaardig gezwelletje van de huid. Meestal zijn ze huidkleurig, soms zit er wat pigment in. Hierdoor worden ze soms verward met moedervlekken. Waardoor een fibroom ontstaat is onbekend en er is niets wat je kunt doen om te voorkomen dat ze ontstaan. Een fibroom kan geen kwaad en hoeft dus niet persé behandeld te worden. Ze gaan niet uit zichzelf weg en kunnen in de loop der tijd wat groter worden.

Als ze ervaren worden als cosmetisch storend, kunnen ze verwijderd worden. Wij behandelen deze plekjes door middel van cauterisatie. Dit is een snelle methode waar bij het overtollige bindweefsel verbrand wordt. Er komt dan een korstje op en als het korstje eraf valt, is het fibroompje weg. De behandeling is niet geheel pijnloos. Alleen tijdens het cauteriseren is het even gevoelig, maar zodra we stoppen is de pijn weer weg.

Heb je zelf een plekje wat je graag zou laten beoordelen? Je kunt altijd vrijblijvend en kosteloos een afspraak maken met een van onze huidtherapeuten. In de meeste gevallen is het plekje eenvoudig te verwijderen. Huidtherapeuten mogen echter geen diagnose stellen. 
Bij twijfel zullen we je altijd doorsturen naar een huisarts of specialist.

Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven