Blog

De zon en je huid

Deel dit bericht:

Nu de dagen langer worden en de zon weer gaat schijnen is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen Uv-straling. Ondanks dat we allemaal, vanwege het corona virus, thuis moeten blijven, genieten veel mensen in hun tuin of op hun balkon van het voorjaarszonnetje. Toch is het ook nu al belangrijk de huid goed te beschermen, maar hoe en waarom?

Met een SPF!

Spf staat voor ‘sun protection factor’, hoe hoger de factor hoe meer deze bescherming biedt tegen de zon. In onze praktijk adviseren we minimaal spf 30, dit biedt 97% bescherming voor de huid tegen Uv-straling.

Waarom?

De zon vinden we heel fijn en is ook noodzakelijk, het zorgt voor de aanmaak voor vitamine D. Gelukkig kan je vitamine D ook uit voeding of supplementen halen! De zon is namelijk ook erg schadelijk, het is verantwoordelijk voor huidkanker, wat op dit moment bij 1 op de 4 Nederlanders voorkomt. Daarnaast zorgt het voor 90% voor alle vormen van huidverouderingzoals rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping.

Daarnaast veroorzaakt de zon een ontstekingsreactie in de huiden een ophoping van dode huidcellen (bruin worden). Hierdoorverlopen de processen in de huid niet goed. Het gevolg daarvan is pigmentatie problemen, (verergering van) acne of rosacea.

Wanneer gebruik je dit?

Elke dag! De zon schijnt elke dag en komt ook door wolken en glas heen. Daarnaast is het belangrijk deze zonbescherming gedurende de dag bij te smeren, een vuistregel is elke 2-3 uur, royaal aanbrengen.

Dit kan onhandig zijn wanneer je make-up draagt, hiervoor is de colorscience brush on sunscreeneen uitkomst. Dit product kan over make-up heen worden aangebracht om zonbescherming gedurende de dag bij te werken als een poeder.

Verschil in zonnebrand

Er zijn een hoop verschillen in zonnebrand. De meest belangrijke voor het beschermen van de huid is de bescherming voor ten minste UVA en UVB. Hiermee bereik je een groot deel van het spectrum waarvoor je huid beschermd dient te zijn. De zonbescherming van ZOSkin Health beschermt daarnaast ook voor HEV (blauw licht) en IR-A (infrarood) wat nog dieper penetreert dan UV. Daarnaast is er nog een verschil in chemische en fysische zonnefilters, hier gaan we in een andere blog dieper op in.

Productadvies naar aanleiding van bovenstaande blog:

  • Colorsciene brush on sunscreen
  • ZO smart tone – sunscreen + primer en daily sheer.

Sascha Herwig

Sascha Herwig
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven