De huid is opgebouwd uit verschillende lagen, die telkens een stukje naar de oppervlakte schuiven om plaats te maken voor nieuwe huidcellen. Hierdoor ontstaat een laag dode huidcellen als bovenste huidlaag, deze schilfert langzaam af.
De dode huidcellen zijn omringd door talg.
Opbouw van de huid
De huid is opgebouwd uit verschillende lagen, die telkens een stukje naar de oppervlakte schuiven om plaats te maken voor nieuwe huidcellen. Hierdoor ontstaat een laag dode huidcellen als bovenste huidlaag, deze schilfert langzaam af. De dode huidcellen zijn omringd door talg. Dit fungeert als een soort cement om dode huidcellen vast te houden. Dagelijks verliezen we over ons hele huidoppervlak een miljoen dode huidcellen. Wanneer het proces,waarbij we deze huidcellen verliezen te langzaam verloopt, ontstaat er een doffe en droge huid. Naarmate we ouder worden, krijgt de huid meer moeite met het loslaten van de dode huidcellen. Hierdoor neemt de kans die doffe en grauwe huid toe.
Hoe krijg je een gezonde en glanzende huid?
Om het proces van afschilferen te stimuleren, en weer een gezonde en glanzende huid te laten ontstaan, worden veelal (fruit)zuren ingezet. De werking van deze zuren berust op het oplossen van het ‘cement’ tussen onze dode huidcellen. Wanneer er zuren op de huid aangebracht worden, kunnen de dode huidcellen zich gemakkelijker losmaken van de huid. Hierdoor komt er weer een stralende huid tevoorschijn. Het verminderen van het laagje dode huidcellen wordt exfoliëren of peelen genoemd en kun je bereiken met producten die (fruit)zuren bevatten.
Fruitzuren en huidverzorging
Eén van de bekendste fruitzuren is glycolzuur, dat wordt gewonnen uit diverse soorten fruit, zoals aardbeien, appels en citrusvruchten. Ze kunnen ook uit melkproducten of amandelen gehaald worden. Glycolzuur is oplosbaar in water en is geschikt voor de normale, droge en vette huid. Naast de exfoliërende werking, is aangetoond dat glycolzuur helpt bij het beter vasthouden van vocht in de huid, werkt het op droogtelijntjes en pigmentvlekken. Doordat het de laag met dode huidcellen verminderd, kan ook talg beter de huid uit vloeien. Op deze manier kan het gebruik van glycolzuur puistjes verminderen.
Een ander veel gebruikt zuur is salicylzuur. Dit is afkomstig uit het schors van de wilg. Dit zuur is oplosbaar in vet. Dat maakt dit zuur erg geschikt voor een vette en acne-gevoelige huid. Salicylzuur heeft de eigenschap om in de poriën door te dringen en lost daar de overtollige talg op. De chemische samenstelling van salicylzuur is gelijk aan die van aspirine. Om deze reden moet huidverzorging met salicylzuur vermeden worden als je een allergie voor aspirine hebt.
Nog een voordeel van het gebruik van (fruit)zuren in huidverzorging is dat werkstoffen uit producten beter kunnen inwerken wanneer het laagje dode huidcellen dunner is. Producten met (fruit)zuren worden meestal gebruikt direct na het reinigen, maar soms ook in een serum of crème. Na het aanbrengen van (fruit)zuren kan de huid een klein beetje prikkelen of jeuken. Dat komt door de reactie van de (fruit)zuren met de huid. Na enkele minuten trekt dit weg en kan de rest van de huidverzorgingsproducten worden aangebracht.
Producten met salicylzuur zijn de Oil Control Pads. Deze bevatten 2% salicylzuur,amandelzuur en triclosan. Hierdoor werkt het ontstekingsremmend en is het zeer geschik voor de acne huid. De Complexion Renewal Pads bevatten ook 2% salicylzuur, maar geen fruitzuren. Dit maakt ze wat milder dan de Oil Control Pads. De Dual Action scrub bevat naast fijne microkristallen ook salicylzuur, waardoor deze ideaal is voor een vettige en/of acne gevoelige huid. Een product met glycolzuur is Exfoliation Accelerator. Deze zorgt voor een versnelde afschilfering van de huid waardoor toekomstige ontstekingen en beschadigingen worden voorkomen.
Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda