HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Littekens

Een litteken ontstaat vaak na een huidbeschadiging. Het kan worden gevormd na een snee, operatie, brandwond, acne of andere soort trauma aan de huid.

Wanneer de huid wordt beschadigd, reageert het lichaam door een genezingsproces op gang te brengen. Het proces omvat verschillende fasen, zoals ontsteking, vorming van nieuw weefsel en genezing.

Als er tijdens een van deze stadia complicaties optreden, kan het littekenweefsel anders gevormd worden dan normaal. Enkele factoren die het genezingsproces kunnen verstoren en van invloed kunnen zijn op de vorming van littekens zijn:

Infectie

Als een wond geïnfecteerd raakt, kan dit leiden tot ontsteking en vertraging van het genezingsproces. Een ernstige infectie kan zelfs schade aan het omringende weefsel veroorzaken. Dit kan invloed hebben op de vorming van het litteken.

Beweging en spanning op het wondgebied

Overmatige beweging of spanning op een genezende wond kan de genezing vertragen en littekenweefsel vormen dat niet soepel of esthetisch is.

Slechte wondverzorging

Het onvoldoende reinigen, verzorgen of beschermen van een wond kan infecties en andere complicaties veroorzaken. Dit kan bijdragen aan de vorming van een slecht litteken.

Genezingsstoornissen

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor abnormale littekenvorming, zoals hypertrofische littekens (verdikte, verheven littekens) of keloïde littekens (uitzonderlijk dik en groter dan het oorspronkelijke letsel).

Onderliggende medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen het genezingsproces vertragen en de littekenvorming beïnvloeden.

Soorten littekens

Het type litteken dat zich vormt, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type letsel, de locatie en het individuele genezingsproces van de persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van hypertrofische littekens of keloïden, terwijl anderen sneller geneigd zijn om gewone littekens te ontwikkelen.

soorten littekens
Gewoon litteken

Dit is het meest voorkomende type litteken en ontstaat na een normale genezing van een wond of operatie. Het litteken is meestal vlak en heeft dezelfde kleur als de omliggende huid.

Atrofisch litteken

Atrofische littekens zijn ingedeukte littekens die ontstaan bij verlies van weefsel tijdens het genezingsproces. Ze kunnen lijken op putjes of kleine deukjes in de huid, zoals bij sommige acnelittekens.

Keloïd litteken

Keloïde littekens zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens, maar ze groeien vaak groter dan het oorspronkelijke letsel. Daarbij kunnen ze zich buiten de grenzen van de wond verspreiden. Ze zijn rood of donker van kleur en kunnen jeuken of pijnlijk zijn.

Contractuur

Een contractuur is een type litteken dat optreedt na ernstige brandwonden. Het littekenweefsel trekt samen, waardoor de huid strak wordt en de bewegingsvrijheid beperkt.

Striae

Striae zijn littekens die ontstaan door overmatige uitrekking van de huid. Dit gebeurt vaak tijdens de zwangerschap, snelle groei of gewichtstoename. Ze verschijnen als strepen die in eerste instantie roodachtig of paars van kleur zijn en na verloop van tijd vervagen naar wit.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn dikker en verheven. Dit betekent dat ze boven het huidoppervlak uitsteken. Ze ontstaan als gevolg van een overactieve genezingsreactie waarbij te veel collageen wordt geproduceerd. Deze littekens blijven meestal binnen de grenzen van het oorspronkelijke letsel en geven vaak jeuk en zijn roder dan normaal.

Littekenbehandeling bij Huidtherapeutisch Centrum Breda

Hoewel littekens een normaal onderdeel zijn van het genezingsproces van het lichaam, kunnen ze soms cosmetisch storend zijn of een bewegingsbeperking geven. Ze kunnen allerlei problemen geven zoals verharding, verkleuring, verkleving, verdikking, pijn en jeuk. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het soort litteken en/of de locatie. Het kan helpen om het uiterlijk van het litteken te verbeteren, het minder opvallend te maken en het ongemak te verminderen. Laat je adviseren door de huidtherapeut tijdens een consultgesprek over de meest geschikte behandeling.

Plan een consult

Voordat een behandeling uitgevoerd kan worden, vindt altijd eerst een consultgesprek plaats.
De kosten van dit consultgesprek bedragen € 25,00. Als je na het consultgesprek besluit om een behandeling te starten, worden de kosten van het intakegesprek verrekend met de eerste behandeling.
Laat je adviseren over jouw huid door een huidtherapeut.
Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven