HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Littekens

Een litteken ontstaat vaak na een huidbeschadiging. Dat kan zijn door een wond, operatie of andere kwetsuur van de huid. Als de genezing verstoord wordt, kunnen er ontsierende littekens ontstaan.

Er bestaan verschillende soorten littekens:

Atrofisch litteken

De littekens kunnen verzonken zijn in de huid of kunnen rimpelen als sigarettenpapier.

Littekens na acne

Littekens na brandwonden

Hypertrofisch litteken

Deze ontstaan bij overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen in de huid, waardoor sterk verdikte littekens ontstaan.
Het zijn dikke, roze strengen die ongeveer drie weken na de verwonding ontstaan en gedurende enkele maanden tot een jaar steeds dikker worden.
De plaatsen waar ze vooral voorkomen is boven het borstbeen, de schouders, de nek en de oren. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiair- of rasgebonden.

Keloid litteken

Deze littekens zijn vergelijkbaar met bovengenoemde hypertrofische littekens. Het verschil is echter dat bij keloïd het littekenweefsel zich verder uitbreidt, buiten de plaats van verwonding.

Littekenproblemen

Littekens kunnen verschillende problemen geven zoals verharding, verkleuring, verkleving, verdikking, pijn, jeuk. Voor deze problemen zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van soort litteken en/of locatie.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut.

plan gratis gesprek huidtherapeut breda

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven