Blog

Huidverzorging na de zomer

Deel dit bericht:

Vaak krijgen we te horen dat de huid tijdens de vakantie zo mooi en glad was en dat er bij terugkomst plots huidproblemen ontstaan. Hoe komt dit? En is het te voorkomen?

Invloeden van de zon op de huid

Zoals we in een eerdere blog hebben uitgelegd, bestaat de huid uit meerdere laagjes. De onderste lagen bestaan uit levende cellen en maken nieuwe huidcellen aan. De bovenste laag bestaat uit dode huidcellen die een beschermende functie hebben. Iedere dag verliezen we duizenden van deze dode huidcellen, waardoor de huid er gezond en glanzend uit blijft zien.

Onder invloed van uv-straling zorgt de huid ervoor dat het bovenste laagje met dode huidcellen dikker wordt, zodat uv-straling minder goed bij de gezonde en levende huidcellen kan komen. Op deze manier beschermt de huid zich op natuurlijke wijze tegen uv-straling. Naast het verdikken van de bovenste huidlaag zorgt de uv-straling voor uitdroging van de huid.

Doffe en droge huid

Zowel het verdikken van de bovenste huidlaag als het uitdrogen van de huid kunnen op langere termijn problemen veroorzaken. Bij een vette huid, die veel talg produceert, kan dit bijvoorbeeld veel minder goed de poriën uitvloeien, waardoor het zich ophoopt. Na de zomer kan dit een uitbraak van puistjes veroorzaken, omdat al de talg die is opgehoopt naar de oppervlakte zal komen.

Voorkomen en herstellen

Het is natuurlijk heel mooi dat de huid een natuurlijke bescherming creëert nadat we blootgesteld zijn aan uv-straling. Dit biedt echter niet voldoende bescherming. Zorg er daarom voor dat je dagelijks minimaal een spf 30 gebruikt en herhaal het aanbrengen ervan iedere 2 uur. Op deze manier voorkom je dat de huid teveel wordt blootgesteld aan uv-straling en de bovenste huidlaag zich gaat verdikken. Tevens is het erg belangrijk de huid ‘s ochtends en ‘s avonds te blijven reinigen, ook wanneer je minder of geen make–up gebruikt.

Door de warmte zweten we wat meer en talg en vuil blijft zich ophopen op de huid. Door na het reinigen de huid te exfoliëren, houd je de bovenste huidlaag met dode huidcellen dun, waardoor het de natuurlijk glans behoudt. Hiervoor kun je een van de scrubs van Dr. Zein Obagi gebruiken of een vloeibare exfoliant zoals de Oil Control Pads, de Complexion Renewal Pads, de Enzymatic peel of de Exfoliation accelarator. Daarnaast kun je een hydraterende crème gebruiken om de uitdroging door chloor en uv-straling tegen te gaan. Hiervoor is de Daily Power Defense heel geschikt. Deze bevat ingrediënten die de huid hydrateren en herstellen.

 

 

 

 

 

 

 

Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven