HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Instructievideo oefeningen en massagetechnieken benen

Thuisadviezen (lipo)- lymfoedeem

Zoals u wellicht al gehoord heeft voeren wij momenteel alleen nog de medisch noodzakelijke zorg uit binnen onze praktijk. De paramedische behandelingen, waaronder oedeemtherapie mogen alleen nog uitgevoerd worden wanneer een arts of medisch specialist dit noodzakelijk acht.

Om onze patiënten met (lipo-) lymfoedeem te kunnen ondersteunen in het (zoveel mogelijk) stabiel houden van het oedeem, hebben wij een aantal adviezen en instructies voor jullie uitgelegd en een bijbehorende video gemaakt.

Door middel van de uitleg en de video hopen we dat jullie op deze manier zelf kunnen bijdragen aan het stabiel houden. Mocht je toch vragen hebben of meer advies willen dan kan dat natuurlijk. Wij zijn telefonisch en per mail bereikbaar. Tevens zijn wij gestart met videoconsulten, waardoor we een consult op afstand kunnen organiseren.

Via deze link kunt u 2 video’s downloaden en bekijken van instructievideo’s van oefeningen die kunnen bijdragen aan het (zoveel mogelijk) stabiel houden van oedeem in de armen.

De uitleg van de oefeningen staat hieronder beschreven. U kunt deze uitleg ook hier downloaden.

Ademhalingsoefening

Voor iedereen die last heeft van oedeem, ongeacht de plek in het lichaam, kan deze ademhalingsoefening een positieve invloed hebben. Hierbij leggen we de oefening stap voor stap uit en laten we de uitvoering van de oefening zien. De ademhaling door de buik zorgt voor een aanzuigende werking op de lymfeafvloed richting de dichtstbijzijnde lymfklieren.

Stap 1:

Ga op uw rug liggen en zorg ervoor dat u comfortabel ligt. Meestal is de bank of uw bed hier het meest voor geschikt.
U kunt de knieën iets optrekken en een kussen of opgerolde deken onder de knieholten leggen ter ondersteuning.

Stap 2:

Leg één hand vlak neer op de buik en de andere hand op uw borst. Op deze manier kunt u goed voelen of u een buik- of borstademhaling heeft.

Stap 3:

Adem rustig in door de neus en laat de buik bol worden.

Stap 4:

Adem langzaam met iets toegeknepen lippen uit door de mond, de buik gaat langzaam omlaag.

Stap 5:

Herhaal deze oefening 5 à 10 keer, bijvoorbeeld wanneer u ‘s ochtends opstaat en voordat u gaat slapen.

Bewegingsoefeningen onderste extremiteiten

Deze oefeningen worden geadviseerd bij oedeem in één of beide benen. Ze zorgen voor een wisselende weefseldruk die de lymfeafvloed bevorderen. Het advies is om de oefeningen twee keer per dag te doen. Bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds direct nadat u de ademhalingsoefening hebt uitgevoerd.

Stap 1:

Ga op uw rug liggen en zorg dat u comfortabel ligt.

Stap 2:

Trek 15 keer de benen afwisselend op naar de buik.

Stap 3:

Maak 10 keer langzame fietsbewegingen met de benen in de lucht met één been tegelijk, de enkel beweegt mee.

Stap 4:

Draai 10 keer het enkelgewricht, 5 keer naar binnen en 5 keer naar buiten.

Stap 5:

Trek nogmaals 15 keer de benen afwisselend naar de buik.

Stap 6:

Kom langzaam omhoog.

Zelfmassage onderste extremiteiten

Deze massagetechnieken kunt u toepassen bij oedeem in één of in beide benen. Ze stimuleren de afvloed van lymfevocht en voorkomen verharding van weefsel. Het advies in om de massagetechnieken twee keer per dag te doen, bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds direct nadat u de ademhalings- en/of bewegingsoefeningen hebt uitgevoerd. Belangrijk is om de massagetechnieken direct op de huid uit te voeren.

Stap 1:

Ga op uw rug liggen en zorg dat u comfortabel ligt. Meestal is de bank of uw bed hier het meest voor geschikt.

Stap 2:

Start met het stimuleren van lymfklieren in het ‘’driehoekje’’ tussen uw sleutelbeen en de spieren van de nek. Hierbij zet u uw vijf vingers in dit kuiltje en geeft u lichte druk richting de buitenzijde in een halve cirkel. De duim doet bij deze techniek niet mee. U kunt deze techniek 5 keer herhalen.

Stap 3:

Vervolgens stimuleert u de lymfklieren in de oksels. Hierbij legt u de hand van de andere arm in de oksel, waarbij de duim niet mee doet. Houd uw arm hierbij tegen het lichaam aan, zodat uw hand als het ware klem zit in de oksel. Maak vervolgens een circulaire beweging met lichte druk richting de bovenzijde van de oksel. Deze oefening 5 keer per oksel herhalen.

Stap 4:

Leg beide handen op uw buik en voer de ademhalingsoefening uit. Trek de knieën hierbij iets op. Geef bij iedere uitademhaling een lichte druk richting de borst. Herhaal dit 5 keer.

Stap 5:

Tast af waar uw heupbeenderen zitten. Deze zijn voelbaar aan de buitenzijde van de onderbuik. Wanneer u deze gevonden heeft, plaatst u hier vier vingers tegen het bot aan. Geef met een draaiende beweging druk richting de bovenzijde. Herhaal dit 5 keer per zijde.

Stap 6:

Kom rustig omhoog met uw bovenlichaam en trek de knieën op. Plaats uw vier vingers in de knieholte. Geef in een ronddraaiende beweging lichte druk naar uzelf toe (richting de buik). Doe dit 5 keer aan de onderzijde, in het midden en aan de bovenzijde van de knieholte. Mocht u oedeemklachten hebben in beide benen, kunt u deze techniek herhalen bij het andere been. 

Stap 7:

Ten slotte zet u de vier vingers achter de botstructuren van de enkel en geeft u in een ronddraaiende beweging druk richting de achterzijde van het been.

Bewegingsoefeningen bovenste extremiteiten

Deze oefeningen worden geadviseerd bij oedeem in de borst en/of de arm(en).
Ze zorgen voor een wisselende weefseldruk die de lymfeafvloed bevorderen. Het advies is om de oefeningen twee keer per dag te doen. Bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds direct nadat u de ademhalingsoefening hebt uitgevoerd. Voor deze oefeningen heeft u een comfortabele stoel nodig, een handdoek en een muur of deur zonder obstakels.

Stap 1:

Begin liggend op bed of de bank met de ademhalingsoefening. Hierna kunt u plaatsnemen op de stoel.

Stap 2:

Wanneer u op de stoel zit, maakt u 5 keer een links- rechts beweging door te proberen met uw oor uw schouder aan te raken, zonder dat u uw schouder gaat optrekken.

Stap 3:

Beweeg de schouder 5 keer in een rolbeweging voorwaarts en vervolgens 5 keer achterwaarts.

Stap 4:

Laat de aangedane arm(en) los hangen. Draai nu in een rustig tempo uw arm 5 keer met de klok mee en 5 keer tegen de klok in.

Stap 5:

Plaats uw handen op het achterhoofd en breng de ellebogen naar elkaar toe. Doe dit 5 keer.

Stap 6:

Leg de handen op de schoudertoppen. Draai grote kringen met de ellebogen, 5 keer voorwaarts en 5 keer achterwaarts.

Stap 7:

Plaats uw handen tegen elkaar. Adem in en druk de handen tegen elkaar, adem uit en ontspan.

Stap 8:

Voor deze oefening gaat u dicht tegen de muur of deur staan. Krabbel met de handen langzaam omhoog en ga niet verder dan mogelijk is voor u. Blijf hier 5 tellen en krabbel dan langzaam naar beneden. Herhaal deze oefening 5 keer.

Stap 9:

Laat bovenlangs een handdoek achter uw rug hangen en pak deze met de andere hand onderaan vast. Trek met de bovenste arm de onderste arm omhoog. Herhaal deze oefening 5 keer en wissel vervolgens van arm.

Zelfmassage bovenste extremiteiten:

Deze massagetechnieken kunt u toepassen bij oedeem in één of in beide armen en/of de borst. Ze stimuleren de afvloed van lymfevocht en voorkomen verharding van weefsel. Het advies is om de massagetechnieken twee keer per dag te doen. Bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds direct nadat u de ademhalingsoefening hebt uitgevoerd. Belangrijk is om de massagetechnieken direct op de huid uit te voeren.

Stap 1:

Ga comfortabel zitten, bijvoorbeeld op de rand van uw bed of een stoel.

Stap 2:

Start met het stimuleren van lymfklieren in het ‘’driehoekje’’ tussen uw sleutelbeen en de spieren van de nek. Hierbij zet u uw vijf vingers in dit kuiltje en geeft u lichte druk richting de buitenzijde in een halve cirkel. De duim doet bij deze techniek niet mee. U kunt deze techniek 5 keer herhalen.

Stap 3:

Vervolgens stimuleert u de lymfklieren in de oksels. Hierbij legt u de hand van de andere arm in de oksel, waarbij de duim niet mee doet. Houd uw arm hierbij tegen het lichaam aan, zodat uw hand als het ware klem zit in de oksel. Maak vervolgens een circulaire beweging met lichte druk richting de bovenzijde van de oksel. Deze oefening 5 keer per oksel herhalen.

Stap 4:

Vervolgens gaat u uw arm masseren. Hierbij start u op de schouder. Leg de hand ontspannen neer op de schouder en geef druk richting de bovenzijde met de handpalm en uw vier vingers. Geef geen druk met de duim en let erop dat u niet gaat knijpen. Leg uw hand steeds een stukje verder (naar onder neer) en voer dezelfde beweging uit. Dit kunt u op diverse delen van de arm herhalen, zodat de complete arm wordt behandeld.

Stap 5:

Als heel de arm (van boven naar onderen) is gemasseerd, kunt u zich focussen op bepaalde plekken waar u last heeft, zoals wat hardere huid of meer oedeem dan elders. U kunt dit doen door bijvoorbeeld op die plek wat langer de bovengenoemde techniek uit te voeren. Bij verhardingen kunt u de vingers wat rechter op het weefsel zetten en druk geven in een ronddraaiende beweging, waarbij u uw druk wat mag verhogen.

Stap 6:

Vervolgens legt u de hand onderaan de arm ontspannen neer en geeft u lichte druk in halve cirkels naar boven. U werkt nu vanuit de hand richting de oksel. Pas dit toe zodat u uw hele arm heeft behandeld.

 

Scroll naar boven