Haargroei wordt vaak als storend ervaren. Vooral als de beharing erg zichtbaar is of irritatie, zoals roodheid en bultjes, veroorzaakt. Het is begrijpelijk dat scheren en harsen vervelend is en er gezocht wordt naar een andere oplossing.
Laserontharen wordt steeds populairder
Laserontharen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden en wordt ook in onze praktijk veel ingezet om de ongewenste haargroei tegen te gaan.
Opbouw van de haar en groeicyclus
Om uit te leggen hoe laserontharing precies werkt, beginnen we met een klein stukje biologie. De haartjes op ons lichaam bestaan uit een deel dat zich onder de huid bevindt en een gedeelte boven de huid, het zichtbare deel. Onder de huid bevindt zich de haarwortel, welke verantwoordelijk is voor de groei van de haar. De groei van de haar vindt plaats in diverse fasen, een groei-, overgangs- en rustfase.
Deze fasen verlopen in een cyclus. Niet alle haren zitten gelijktijdig in dezelfde fase van de cyclus. Gelukkig maar, want anders zouden onze haren eerst groeien en daarna allemaal tegelijkertijd uitvallen. Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding, zitten alleen de haren in de groeifase, stevig vast aan de onderzijde van het haarzakje. Haren die niet blond, grijs of rossig zijn bevatten pigment, ook melanine genoemd.
Invloed van laser op de haren
Bij laserontharing worden de haarzakjes blootgesteld aan lichtstraling van een bepaalde golflengte. Alleen de haren in de groeifase en de haren met voldoende pigment kunnen de energie uit de laser begeleiden naar het haarzakje. Eenmaal in het haarzakje wordt deze energie omgezet in warmte. Er ontstaat een beschadiging aan het haarzakje, waardoor geen nieuwe haar kan ontstaan.
Omdat alleen de haren in de groeifase de warmte kunnen begeleiden naar het haarzakje, zijn er meerdere laserbehandelingen nodig. Dit komt doordat de cyclussen niet gelijk lopen en dus niet alle haren op hetzelfde moment in de groeifase zitten.
Na gemiddeld 8 tot 10 behandelingen zijn 80% van de haren in het behandelde gebied verwijderd. Een voorwaarde is dat de te behandelen haren pigment bevatten.
Laserontharing is daarom helaas geen geschikte oplossing voor grijze, witte, lichtblonde en rossige haren. Pigment is nodig om de warmte te absorberen in het haarzakje.
Onderhoudsbehandeling
Nadat er 8 tot 10 behandelingen zijn ondergaan is 80% tot 90% van de haren in het behandelde gebied verdwenen. Belangrijk is om ieder jaar één onderhoudsbehandeling te ondergaan om het resultaat te behouden. Dit is nodig omdat er na bepaalde tijd zich anders weer opnieuw haargroei kan gaan ontwikkelen. Dit wordt gestimuleerd door de hormonen die we aanmaken. Door de onderhoudsbehandeling te ondergaan kan het terug groeien van haren voorkomen worden.
Wordt pigment aangetast door de laser?
Energie uit de laser wordt geabsorbeerd door pigment. Dit roept misschien vragen op. Het is namelijk zo dat onze huid ook pigment bevat. Wordt dit dan niet aangetast door de laser?
Het antwoord op die vraag is dat wanneer u een licht huidtype heeft en niet zongebruind bent de laser geen invloed heeft op het pigment in de huid. Is de huid al wat meer getint, zoals bij de Aziatische of negroïde huid, of heb je een lichte huid maar ben je veel in de zon geweest? Dan kan er een verhoogd risico op complicaties zijn.
Om deze reden is het belangrijk dat de behandeling uitgevoerd wordt door een huidtherapeut. Zij beschikken over de juiste kennis om de behandeling verantwoord en zonder complicaties te laten verlopen. Voor de behandelingen vindt altijd een intakegesprek plaats. Hierin kijken wij onder andere naar het huidtype, pigmentatie van de haren en of u geschikt bent voor een behandeling met laser.
Is er behoefte aan meer informatie of zijn er vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda