Blog

pigmentvlekken wat kun je eraan doen

Last van pigmentvlekken?

Deel dit bericht:

De meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken, die gedurende het leven ontstaan, zijn blootstelling van de huid aan zonlicht en hormonale veranderingen, zoals zwangerschap en anticonceptiegebruik. Ontstekingen, sommige medicijnen en blootstelling aan chemische stoffen kunnen ook een trigger zijn voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Wat gebeurt er nu precies in de huid?

De productie van pigment vindt plaats in de opperhuid. De opperhuid bestaat uit vijf lagen waarvan de basale laag de binnenste laag is en de hoornlaag de buitenste laag. In de basale laag bevinden zich melanocyten (pigmentcellen), welke melanine (pigmentkorrels) produceren. Via uitlopers van de melanocyten wordt het melanine door melanosomen (transportkarretjes) verplaatst en afgegeven aan de keratinocyten (hoorncellen). De hoorncellen verplaatsen zich geleidelijk naar de hoornlaag, de voor ons zichtbare huidlaag. Hierdoor wordt pigmentatie in de huid voor ons zichtbaar. De huidskleur wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid en de grootte van de pigmentkorrels. Mensen met een donkere huid hebben evenveel pigmentcellen als mensen met een lichte huid. Echter, zijn de pigmentkorrels groter en er worden meer pigmentkorrels afgegeven, waardoor de huid donkerder kleurt. Pigmentvlekken ontstaan op het moment dat er een aantal pigmentcellen teveel pigmentkorrels produceren. Bij oppervlakkige pigmentvlekken bevindt het melanine zich alleen in de opperhuid, bij diepe pigmentvlekken (melasma) bevindt het melanine zich ook in de lederhuid, een diepere huidlaag dan de opperhuid.

Zijn pigmentvlekken te behandelen?

Jazeker! Oppervlakkig pigment is te behandelen middels coagulatietherapie, lasertherapie of chemische peeling. Cosmelan is bij uitstek geschikt voor het moeilijker te behandelen diepe pigment.

Wil je weten welke behandeling geschikt is voor jouw pigmentvlekken? Maak dan hier een afspraak voor een gratis intakegesprek met huidanalyse bij één van onze huidtherapeuten.

last van pigmentvlekken
Scroll naar boven