Blog

Microneedling bij littekens

Deel dit bericht:

Soms kan een wond een opvallend litteken achterlaten. Het litteken kan anders zijn van kleur, verdikt zijn of juist meer verzonken in de huid liggen. Het is voor te stellen dat je je hieraan kan storen. Om die reden werken wij graag met o.a. microneedling om litteken minder op te laten vallen.

Hoe ontstaat een ontsierend litteken?

In principe ontstaat na elk wondje op de huid een litteken. Sommige littekens zijn echter niet eens zichtbaar en anderen vallen juist extra op. Dit heeft met meerdere factoren te maken, zoals de plaats en diepte van de wond, hoe de wondgenezing verloopt, maar ook aanleg en/of onderliggende ziekten zijn van invloed op littekenvorming.

Littekenweefsel is anders opgebouwd in vergelijking met ‘normale huid’. Normale huid is een netwerk van fijne collageenvezels die in elkaar verweven zijn. Het collageenweefsel van een litteken is veel stugger en anders van kleur. Dit komt doordat er tijdens de wondgenezing een soort brug van strengen collageen over de wond zijn ontstaan om het zo snel mogelijk te kunnen dichten. Deze strengen zijn ook niet verweven in een net patroon, maar gaan ieder dezelfde kant uit.

       

Hoe kan microneedling helpen?

Bij microneedling worden 200 naaldenprikjes gegeven per cm2.
Deze naaldjes penetreren in de huid, maar beschadigen de bovenste huidlaag nauwelijks, omdat de cellen opzijschuiven. Vergelijk het met een naald door stof steken, de naald komt erdoorheen doordat de stof opzijschuift maar de stof gaat niet kapot.
Hierdoor ontstaat geen klassieke wond, maar ontstaat een litteken loos wondgenezingproces, ook wel embryonale wondgenezing.

Microneedling kan op 2 manieren werken. We leggen dit uit aan de hand van twee verschillende littekens: het litteken dat op de huid ligt (hypertrofisch) en het litteken dat in de huid verzonken ligt (atrofisch).
Ten eerste het hypertrofische litteken. Bij dit litteken is tijdens de wondgenezing teveel weefsel aangemaakt, waardoor het op de huid is komen te liggen. Microneedling trekt het oude weefsel los door dit met de naaldjes kapot te maken. Tegelijkertijd voorkomt de litteken-loze genezing een nieuw litteken.
Bij een atrofisch litteken helpt microneedling juist met het aanmaken van nieuw collageen. Door het kapot maken van het oude littekenweefsel en het stimuleren van nieuw weefsel vult het litteken op en komt het op gelijk niveau met de rest van de huid.

Vanwege dit werkingsmechanisme is microneedling ook voor een hoop andere littekens toepasbaar, bijvoorbeeld die na brandwonden (zie foto’s), acne en striae. Tijdens een vrijblijvend en kosteloos consult kunnen we uitleggen wat microneedling voor u kan betekenen.

 

Sascha Herwig
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Sascha Herwig

Scroll naar boven