Blog

blog rosacea

Rosacea en de behandelmogelijkheden

Deel dit bericht:

Rosacea is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door een rode vlindervormige verkleuring in het gezicht. Deze rode verkleuring wordt voornamelijk gezien op de wangen en de neus en kan op bepaalde momenten of door invloed van bepaalde triggers erger worden en een opvlammend gevoel geven.

Het betreft vaak een diffuse roodheid, maar er kunnen ook vaatjes (couperose) zichtbaar zijn. Daarnaast kunnen er puistjes aanwezig zijn. Meestal komt rosacea in de leeftijd van 30-50 jaar tot uiting. De oorzaak van het ontstaan van rosacea is onbekend. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, welke zich richten op het verminderen van de roodheid of op het verminderen van de puistjes.

IPL- of laserbehandeling Rosacea

Op het moment dat er in de roodheid vaatjes zichtbaar zijn, ook wel bekend als couperose, dan kan een IPL- of laserbehandeling ingezet worden. Afhankelijk van de hoeveelheid vaatjes en de grootte van het te behandelen gebied wordt er voor IPL- (groot gebied/veel vaatjes) of lasertherapie (klein gebied/enkele vaatjes) gekozen.

Beide therapievormen brengen energie (warmte) in de zichtbaar verwijde vaatjes, waardoor de binnenwanden van de vaatjes als het ware plakkerig worden. De binnenwanden kleven vervolgens aan elkaar, waardoor het vaatje geen bloed meer kan doorlaten en het zijn functie verliest. Het lichaam ruimt deze functieloze vaatjes vervolgens op.   

Triggers Rosacea

Het is tevens raadzaam na te gaan welke triggers voor een opvlamming van de roodheid kunnen zorgen. Zo is bekend dat sommige voedingsmiddelen en geneesmiddelen van invloed kunnen zijn, maar ook alcohol, temperatuurswisselingen, overgevoeligheid voor bepaalde cosmetica bestanddelen, stress en hormonen. Deze triggers hebben met name invloed op de diffuse roodheid die kan ontstaan.

Chemische peeling Rosacea

De puistjes kunnen behandeld worden middels een chemische peeling en/of huidverzorgingsproducten voor thuis op basis van lactic acid; melkzuur. Melkzuur is een plantaardig bestanddeel en ontstaat als bijproduct bij de fermentatie van groenten en fruit. Melkzuur stabiliseert en beschermd de zuurgraad (pH-waarde) van de huid, waardoor de huid weerbaarder is tegen schimmels, gisteren en bacteriën. Daarnaast zorgt melkzuur voor een exfoliatie van de huid, kalmeert de huid en hydrateert de huid.

Door het inzetten van lactic acid bij rosacea komt de huid weer in balans, waardoor de huid kalmeert en zuiverder wordt.
Heb je last van rosacea en wil je weten welke behandelingen of verzorgingsproducten voor jou geschikt zijn? Maak dan hier een afspraak voor een gratis intakegesprek met huidanalyse bij één van onze huidtherapeuten.

Scroll naar boven