Deze vraag is er één die in de praktijk vaak terugkomt. Wat is het verschil tussen IPL en LASER?
En waarom is het één duurder dan het ander?
Er zijn momenteel ontzettend veel verschillende soorten LASERS en IPL’s op
de markt. Om deze reden kan ik niet ieder apparaat bespreken en vergelijken. Er zijn zowel hele goede IPL’s als LASERS te krijgen, maar helaas ook hele slechte. De prijzen van een IPL of LASER kunnen variëren van € 50,- tot € 100.000,-.
De prijs van de IPL/LASER is vaak een indicatie over de kwaliteit van het apparaat. Als er met een duurder apparaat gewerkt wordt, zal dit ook terug te zien zijn in de prijs van de behandeling.
De overeenkomst tussen beide methoden is het werkingsmechanisme. Het pigment (melanine) in de haar absorbeert het licht van de IPL of LASER en geleidt het naar de wortel van de haar. Door de warmte die hierbij vrijkomt, wordt het haarzakje vernietigd. Zowel LASER als IPL kunnen een zeer geschikte methode zijn om toe te passen voor ontharing. Een aantal factoren zijn hierbij belangrijk.
Een belangrijk verschil is de manier waarop het licht de huid in gaat. Bij een LASER wordt het meer gebundeld de huid in gestuurd, terwijl bij IPL het licht wat meer verspreid wordt. Het voordeel van LASER ten opzichte van IPL is dat het licht meer geconcentreerd op de plek terecht komt waar wij het hebben willen.
Een ander verschil is de golflengte. De golven die een LASER maakt zijn over het algemeen wat langer waardoor ze wat dieper de huid in kunnen. Dit geldt niet voor alle LASERS en sommige IPL’s hebben ook een wat langere golflengte. Daarnaast is de golflengte bepalend voor welk doel (bijvoorbeeld: beharing, couperose, pigment) een laser geschikt is.
Het laatste verschil wat ik wil beschrijven is de aantal Joules per cm2. Dit geeft aan hoeveel energie verspreid wordt bij het zetten van een puls (flits). Dit is erg belangrijk, want hoe meer energie er vrij komt, hoe effectiever de behandeling.
Er zijn nog veel meer verschillen en het zit allemaal wat gecompliceerder in elkaar dan dat ik het nu beschreven heb. Het precieze verhaal is echter behoorlijk technisch en daarmee wil ik jullie zo min mogelijk vervelen. Het is belangrijk dat degene die de behandeling uitvoert hiervoor goed is opgeleid om complicaties te voorkomen. Nu is het zo dat iedereen een laser mag kopen of huren en gebruiken. Er zijn besprekingen gaande om het werken met een laser een voorbehouden handeling te maken. Dit wil zeggen dat het alleen uitgevoerd mag worden door huidtherapeuten en artsen.
Ik hoop dat zo iets meer duidelijk is geworden wat de verschillen en overeenkomsten tussen IPL en LASER zijn. Als er toch nog vragen zijn, hoor ik ze graag!
Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda