Blog

Vitamine A voor de huid

Deel dit bericht:

We weten inmiddels dat vitaminen erg belangrijk zijn, ook voor de huid. Wist je ook dat vitamine A niet alleen een belangrijke rol speelt bij groeiprocessen en het gezichtsvermogen, maar ook een sterk verjongende en ontstekingsremmende werking op de huid heeft?

Retinoïden

Vitamine A en vergelijkbare stoffen worden retinoïden en retinol genoemd. Wanneer ze in aanraking komen met onze huid worden ze automatisch omgezet in de biologisch actieve vorm vitamine A (vitamine-A-zuur). Dit gebeurt omdat onze huid hiervoor speciale receptoren bevat.

Gebruik retinol opbouwen

Retinol kan in diverse percentages worden toegevoegd aan producten. Een percentage van 0,25% is mild, 0,5% gemiddeld en 1% retinol is het meest krachtig. Aangeraden wordt om het gebruik op te bouwen en niet direct te starten met 1% retinol. Droogheid, irritatie en vervelling in het beginstadium zijn normaal. Deze symptomen ontwikkelen zich over het algemeen 2-7 dagen na de eerste keer aanbrengen.

Ze geven aan dat de huidcellen wakker worden en dat beschadigde huid wordt afgevoerd. Indien er nog geen retinol gebruikt wordt, raden wij aan voorzichtig te beginnen. Breng twee keer per week 30 minuten voor het slapengaan en na het reinigen 2-3 pompjes aan. Verhoog de frequentie naarmate de huid toleranter wordt. Het opbouwen van retinol gaat altijd onder begeleiding en op advies van een huidtherapeut.

Producten met Retinol

  • Retinol Skin Brightener is een middel dat het natuurlijke pigment reguleert. Een mengsel van werkzaam retinol (0,25%, 0,5% en 1,0%), melanineremmers, vitamine C en anti-oxidanten wordt afgegeven om de kwaliteit van de toon snel te verhelderen en te egaliseren.
  • Wrinkle + texture repair bevat een uiterst krachtig retinol (0,5%) dat het huidvernieuwingsproces heractiveert. Hierdoor verbetert de hydratatie, worden rimpels minder zichtbaar en wordt de huidstructuur fijner.
  • Radical Night Repair 1% retinol voor verouderende huid met milde pigmentatie op het huidoppervlak.
  • Renewal crème bevat een laag percentage retinol dat ontstekingsremmende werkt bij een vette – en acnegevoelige huid.

Voordelen van retinoïden

  • Stimuleert de aanmaak van collageen
  • Verbetert de elasticiteit van de huid
  • Verstevigt de huid
  • Vermindert pigmentatie
  • Vermindert onzuiverheden
  • Vermindert UV-schade

Geen retinol gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Net als dat je geen vitamine A supplementen mag slikken gedurende de zwangerschap, geldt dit ook voor vitamine A in huidverzorging. Uit voorzorg wordt aangeraden om geen producten met vitamine A (retinoïden en retinol) te gebruiken gedurende de zwangerschap en de periode waarin borstvoeding wordt gegeven.

Jitske Hoefnagels
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven