In dit artikel leggen we uit wat een peeling doet op, in én voor de huid.
De huid is van buiten naar binnen opgebouwd uit de volgende huidlagen:
- Opperhuid (epidermis)
- Lederhuid (dermis)
- Onderhuids vetweefsel (subcutis)
De opperhuid kan nogmaals onderverdeeld worden in vijf lagen waarvan de basale laag de binnenste laag is en de hoornlaag de buitenste, voor ons zichtbare, huidlaag. In de basale laag vindt de aanmaak van nieuwe huidcellen plaats, welke geleidelijk opschuiven naar de hoornlaag. Na ongeveer 28 dagen schilfert een huidcel weer van de hoornlaag af.
Verschillende soorten peelings voor huidverzorging
Er zijn verschillende soorten peelings die binnen de huidverzorging gebruikt worden. De drie meest voorkomende soorten zijn:
- Mechanische peeling
- Enzymatische peeling
- Chemische peeling
Mechanische peeling
Een mechanische peeling bevat een korrel welke tijdens gebruik over de huid schuurt. Door dit schuren laten dode huidcellen los van de huid. De intensiteit van een mechanische peeling wordt bepaald door de grootte en scherpte van de korrel. Een mechanische peeling werkt tot de hoornlaag van de opperhuid.
Enzymatische peeling
Een enzymatisch peeling bevat één of meerdere enzymen die een eiwitsplitsende werking hebben. Hierdoor worden dode huidcellen van de huid verwijderd, zonder dat er een schuring op de huid plaats hoeft te vinden.
Een enzymatische peeling werkt tot de hoornlaag van de opperhuid en is zachter in gebruik dan de mechanische peeling. Hierdoor is een enzymatische peeling geschikter voor de gevoelige huiden.
Zowel de mechanische als enzymatische peeling kunnen binnen de diepte reinigende behandelingen van Huidtherapeutisch Centrum Breda ingezet worden.
Chemische peeling
Een chemische peeling bestaat uit één of meerdere (fruit)zuren. Deze (fruit)zuren hebben een kleine moleculaire structuur, waardoor ze dieper in de huid kunnen komen. Ieder zuur heeft een andere moleculaire structuur, werkt daardoor op een ander niveau in de huid en richt zich daardoor op een bepaald huidprobleem. Denk bij huidproblemen bijvoorbeeld aan acne, littekens en pigmentatie. De huidreactie na een chemische peeling behandeling is afhankelijk van de diepte waarop een peeling in de huid werkt en het huidprobleem waarop het zich richt. Zo zien we bij oppervlakkig werkende peelings een lichte roodheid en bij diepere peeling een vervelling net als een slang.
HTC Breda werkt met diverse enkelvoudige en meervoudige peelings
Binnen Huidtherapeutisch Centrum Breda werken wij met verschillende enkelvoudige en meervoudige peelings, welke voor diverse huidproblemen kunnen worden ingezet. Wat alle peelings gemeen hebben, is dat ze zorgen voor:
- Verwijderen van dode huidcellen
- Stimuleren aanmaak nieuwe huidcellen
- Verbeteren barrièrefunctie van de huid
Afhankelijk van de sterkte van de peeling en de diepte waarop de peeling in de huid werkt, kan er ook op onderstaande doelen worden gericht:
- Stimulatie van collageen en elastine (anti-aging werking)
- Stimulatie van hydratatie van de huid
- Verminderingen van pigmentatie in de huid
- Gelijkmatigere verdeling van pigmentatie over de huid
- Remming van talgproductie (acne)
Meer weten over de soorten peelings van HuidTherapeutisch Centrum Breda?
Lees dan verder op deze pagina over peelings.
Of wil je liever bellen of mailen? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag alles over onze peelings.