Blog

Acne chemische peeling breda

Acne en de invloed van salicylzuur

Deel dit bericht:

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt. Het ontstaan van acne wordt met name gezien rond puberleeftijd, maar kan ook later tot uiting komen. De precieze oorzaak voor het ontstaan van acne is onbekend. Wel weten we dat veranderingen in hormonen, een verhoogde talgproductie en een verandering in het verhoorningsproces invloed hebben op het ontstaan en de ernst van de acne.

Er zijn verschillende onzuiverheden die bij acne zichtbaar kunnen zijn, denk aan mee-eters, pustels en ontstekingen. Op basis van de soort onzuiverheden en de aanwezige hoeveelheid wordt de gradatie van acne bepaald. De gradatie van acne heeft invloed op de keuze voor een bepaalde behandeling.

Acne behandelingen

Bij Huidtherapeutisch Centrum Breda kan er gekozen worden voor dieptereinigende behandelingen of chemische peelings.

Dieptereiniging

Tijdens een dieptereiniging worden onzuiverheden geledigd en bij een chemische peeling wordt gekozen voor een zuur welke de acne vanuit dieper in de huid remt. Het zuur dat voornamelijk bij actieve acne wordt ingezet is salicylzuur. Salicylzuur valt onder de Beta Hydroxy Acids (BHA) en is plantaardig. Het wordt namelijk gewonnen uit de schors van een wilg.

Chemische peeling

Salicylzuur kenmerkt zich door zijn talg remmende en hoornlaag verdunnende vermogen en is daardoor uitermate geschikt om als eerste stap in te zetten om acne te verminderen. Salicylzuur kan in verschillende percentages op de huid worden toegepast, zo zijn er bijvoorbeeld de 20% en 30% salicylzuur peelings welke met een interval van 1 keer per 2-4 weken worden uitgevoerd in de praktijk. Een behandeling start met een reiniging, waarna de salicylzuurpeeling wordt aangebracht. Tijdens het aanbrengen kan er een warmtesensatie ervaren worden. De salicylzuur peeling blijft maximaal 7 minuten op de huid aanwezig, waarbij we een kristallisatie van het talg en de salicylzuur zien. Deze kristallisatie zorgt voor een witte poederige waas op de locaties waar de talgproductie verhoogd is. Na maximaal 7 minuten wordt de peeling geneutraliseerd, hierdoor kan de warmtesensatie kortdurend toenemen. Na ongeveer een minuut is de peeling geneutraliseerd en zal het warmtegevoel afnemen. De huid wordt na behandeld met een herstellende en kalmerende crème en een SPF. De huid kan na de behandeling nog wat rood zien, wat meestal na een uurtje verdwenen is.

Huidverzorgingsproducten

Naast de peeling kan salicylzuur ook in 1% of 2% verwerkt worden in huidverzorgingsproducten voor thuisgebruik. Deze huidverzorgingsproducten worden dagelijks 1 tot 2 keer ingezet, waardoor iedere dag de talgproductie geremd wordt. De huid krijgt hierdoor minder kans om opnieuw onzuiverheden te vormen. Een combinatie van peelings in de praktijk en het thuisgebruik van de juiste huidverzorgingsproducten kan acne in een korte tijd aanzienlijk verminderen.

Afspraak maken?

Wil je graag weten of salicylzuur peelings voor jou geschikt zijn of welke producten voor acnereductie van jouw huid het beste ingezet kunnen worden? Maak dan hier een afspraak voor een gratis intakegesprek met huidanalyse bij één van onze huidtherapeuten.

Scroll naar boven