HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Acnelittekens

Acne littekens ontstaan als gevolg van ontstekingen en beschadiging van de huidweefsels door ernstige of langdurige acne-uitbraken. Niet iedereen die acne krijgt, zal automatisch littekens ontwikkelen. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor littekenvorming dan anderen.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de vorming van acne littekens zijn:

Ontsteking

Acne is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door verstopte poriën en bacteriële infecties in de haarzakjes. Wanneer de huid reageert op deze ontsteking, kunnen immuuncellen worden aangetrokken naar het getroffen gebied om de infectie te bestrijden. Dit proces kan schade aan het omliggende weefsel veroorzaken.

Ernst van de acne

Het uitknijpen van puistjes, mee-eters of cysten kan de ontsteking verergeren en de kans op littekenvorming vergroten. Het is essentieel om acne niet zelf uit te knijpen en in plaats daarvan een huidtherapeut te raadplegen voor professionele behandelingen.

Zelf uitknijpen

Een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging is van groot belang om de symptomen te verminderen. Ook helpt het bij het stabiliseren van het lipoedeem en de klachten.

Genetica

Manuele lymfedrainage om vochtophoping te verminderen en de lymfestroom te verbeteren. Alleen wanneer er lymfoedeem is.

Vertraagde of onvoldoende behandeling

Als acne niet op tijd en adequaat wordt behandeld, kan het langer duren voordat de ontsteking onder controle is. Dit kan het risico op littekens vergroten.

Huidtype en pigmentatie

Mensen met een donkerdere huidskleur hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), waarbij de huid na een ontsteking donkerder wordt. PIH kan lijken op acne littekens, maar verdwijnt meestal na verloop van tijd zonder permanente schade aan het weefsel.

Verschillende soorten acnelittekens

Acne littekens kunnen verschillende vormen aannemen. Elk type litteken kan een specifieke aanpak vereisen om ze effectief te verminderen. Hier zijn de meest voorkomende soorten acne littekens:

Icepick-littekens

Dit zijn kleine, diepe putjes in de huid die lijken op kleine gaatjes in een V-vorm (icepick = ijspegeltje).

Rolling-littekens

Zijn diepe of oppervlakkige inzakkingen die vaak wijder zijn dan 4 cm.

Boxcar-littekens

Deze zijn breder en hebben rechthoekige of ovale vormen met scherpe randen. Ze kunnen variëren in grootte en diepte.

Hypertrofisch litteken

Deze zijn dikker en verheven.

verschillende soorten acne

Behandeling acnelittekens bij Huidtherapeutisch Centrum Breda

Behandelingen voor acne littekens kunnen verschillen op basis van het afhankelijk van het type litteken, de diepte, de huidskleur en de reactie van de huid op de behandeling. Lasertherapie, chemische peelings en microneedling kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acne littekens.

Bovendien is het verminderen van acne littekens een geleidelijk proces dat meerdere behandelingen en enige tijd kan vereisen om zichtbare resultaten te bereiken.

Het is altijd raadzaam om een huidtherapeut te raadplegen voor een professionele evaluatie en een behandelplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven