HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Pigmentproblemen

Wat zijn pigmentproblemen?

Pigmentproblemen kunnen zowel hypopigmentaties (lichte vlekken) als hyperpigmentaties (donkere vlekken) betreffen. Zij kunnen in grootte en kleur variëren. Het kan een negatieve impact hebben op de gemoedstoestand, die de kwaliteit van leven kan beïnvloeden.

Hoe ontstaat pigment bij hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere vlekken (pigmentvlekken) in het gelaat of op het lichaam. Dit kan aangeboren zijn of worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • Blootstelling aan de zon
  • Fotosensibiliserende geneesmiddelen
  • Hormonale veranderingen (bijvoorbeeld zwangerschap en anticonceptiegebruik)
  • Blootstelling aan chemische stoffen (bijvoorbeeld geur- en kleurstoffen)
  • Ontstekingen

Hyperpigmentatie is het gevolg van de overproductie en ophoping van melanine (pigment) in de huid. In de onderste huidlaag bevinden zich melanocyten. Deze cellen produceren melanosomen die via lange uitlopers naar de huidcellen worden gestuurd om daar het melanine (pigment) vrij te laten.

Dit sluit zich als een parapluutje om de kern van onze cellen, om deze tegen schadelijke invloeden van buitenaf (licht) te beschermen. Zodra onze ogen licht waarnemen, wordt dit proces door de hersenen geactiveerd. Dit proces heeft een stofje nodig wat tyrosinase heet. Tyrosinase reguleert de productie van melanine en speelt een sleutelrol in de gehele pigmentontwikkeling. De aanmaak van tyrosinase wordt versterkt door vele factoren (zie bovenstaande opsomming). Dit kan zorgen voor over stimulatie en dus pigmentvlekken.

Dit ingewikkelde proces vindt 24 uur per dag plaats in onze huidcellen. Om dit te reguleren zijn veel verschillende ingrediënten beschikbaar, die een positieve werking kunnen uitoefenen. Zo heeft ingrediënt X een positieve werking op de tyrosinaseregulering, en ingrediënt Y reguleert de afgifte van melanosomen.

Behandelmethode bij hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is op verschillende manieren aan te pakken. Pigmentvlekken die zijn ontstaan door blootstelling aan de zon, zgn. lentigines, kunnen behandeld worden door middel van cryotherapie, cauterisatie of een laserbehandeling. Ook een chemische peeling kan een mooi effect hebben.
Een andere methode is de Cosmelan behandeling van Mesoestetic. Dit is een speciale kuur, die zich op de processen in de huid richt, waardoor pigmentatie ontstaat. Het voordeel van deze behandeling is dat het ook ingezet kan worden bij hormonaal pigment (melasma). Dit is normaal erg moeilijk te behandelen.
Wanneer deze behandelingen niet gewenst zijn, kan je ook kiezen voor camouflagetherapie. Hierbij wordt door middel van camouflageproducten huidkleur afwijkende vlekken minder zichtbaar gemaakt.

Hoe ontstaat hypopigmentatie?

Bij hypopigmentatie is het pigment in de huid plaatselijk afwezig. Dit kan het gevolg zijn van een onsteking van de huid, bijvoorbeeld door eczeem of psoriasis. Ook een infectie zoals waterpokken, gordelroos en krentenbaard kunnen aanleiding geven tot pigmentverlies. Beschadigingen door bijvoorbeeld chemische peelings of laserbehandelingen kunnen dit ook veroorzaken.
Een hypopigmentatie kan in principe vanzelf verdwijnen. Afhankelijk van de ernst en oorzaak kan dit enkele weken tot soms wel jaren duren. Een hypopigmentatie kan ook blijvend zijn, zoals bij vitiligo of ernstige zonschade.

Behandelmethode bij hypopigmentatie

Wanneer de hypopigmentatie storend is, kan deze behandeld worden door middel van camouflagetherapie. Hierbij worden, door middel van camouflageproducten, huidkleur afwijkende vlekken minder zichtbaar gemaakt. Wanneer de hypopigmentatie zich in het gelaat bevindt, kun je mogelijk aanspraak maken op vergoeding van deze behandeling uit je aanvullende verzekering.

Plan een consult

Voordat een behandeling uitgevoerd kan worden, vindt altijd eerst een consultgesprek plaats.
De kosten van dit consultgesprek bedragen € 25,00. Als u na het consultgesprek besluit om een behandeling te starten, worden de kosten van het intakegesprek verrekend met de eerste behandeling.
Laat je adviseren over jouw huid door een huidtherapeut.
Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven