HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Couperose

Couperose is een huidaandoening waarbij kleine rode tot paarse bloedvaatjes (teleangiëctasieën) zichtbaar zijn op het gezicht. Meestal op de wangen, neus en kin. Het wordt veroorzaakt door de verwijding en zwakte van de bloedvaatjes onder het huidoppervlak.

couperose

Oorzaak couperose

De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van couperose:

Genetische aanleg

Couperose kan een genetisch component hebben. Als er in je familie gevallen van couperose voorkomen, is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt.

Huidtype

Mensen met een lichte huid hebben een groter risico op het ontwikkelen van couperose. De bloedvaten zijn zichtbaarder op een lichte huid, wat leidt tot de karakteristieke rode en paarse lijntjes

Veroudering

Naarmate we ouder worden, verliezen de bloedvaatjes hun elasticiteit, waardoor de kans op couperose toeneemt.

Blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan de zon kan de bloedvaten beschadigen. UV-straling veroorzaakt schade aan de huidstructuur en kan de bloedvaten doen uitzetten. Dit draagt bij aan het ontstaan van couperose.

Temperatuurwisselingen

Blootstelling aan extreme temperaturen, zoals koude wind of hete omgevingen, kan de bloedvaten verwijden en couperose verergeren.

Alcohol en cafeïne

Het drinken van alcohol en cafeïne-houdende dranken kan de bloedvaten tijdelijk verwijden en roodheid in het gezicht veroorzaken. Dit kan het ontstaan van couperose triggeren.

Hormonale invloeden

Hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, kunnen couperose verergeren

Behandelmethodes couperose

De vaatjes verdwijnen niet vanzelf en kunnen zich verder uitbreiden. Couperose is een onschadelijke aandoening. Wel kan het voor sommige mensen als cosmetisch storend worden ervaren.

Er zijn verschillende behandelmethodes om couperose te behandelen of de zichtbaarheid ervan te verminderen. Het juiste behandelplan kan variëren afhankelijk van de ernst van de couperose en de individuele huidconditie. Hier zijn enkele veelgebruikte behandelmethodes:

Lasertherapie

Laseren is een populaire en effectieve methode om couperose te behandelen. Bij lasertherapie wordt een specifieke golflengte van licht gebruikt om op de bloedvaatjes te richten, ze te verwarmen en ze te laten krimpen of verdwijnen. Dit helpt de roodheid en zichtbaarheid van de couperose te verminderen.

Intense Pulsed Light (IPL)

Een IPL-behandeling werkt op een vergelijkbare manier als lasertherapie, waarbij een breed spectrum van licht wordt gebruikt om de bloedvaatjes te verwarmen en ze te verminderen.

Coagulatie

Deze methode omvat het gebruik van een klein naaldje dat met elektrische stroom de bloedvaatjes coaguleert en sluit, waardoor ze minder zichtbaar worden.

Huidverzorging

Het gebruik van milde huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor een gevoelige huid kunnen helpen om couperose te verminderen en te voorkomen. Vraag bij de huidtherapeut om een op maat gemaakt productadvies.

Behandeling couperose bij Huidtherapeutisch Centrum Breda

Het is belangrijk om te benadrukken dat elk persoon anders kan reageren op de behandelingen en dat sommige behandelmethodes effectiever kunnen zijn dan andere. Dit is afhankelijk van de individuele situatie. Daarom is het noodzakelijk om een consult-gesprek in te plannen voor een grondige evaluatie van de huid en het opstellen van een indivueel behandelplan. Een professionele beoordeling kan helpen om de meest geschikte behandelopties te kiezen en eventuele risico’s en bijwerkingen te bespreken.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven