HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Acne

Acne is een aandoening die veel voorkomt. Het begint meestal in de puberteit, wanneer de huid door hormonale invloeden veranderingen ondergaat. Ook mensen die de puberteit allang voorbij zijn, kunnen last hebben van acne.

Het kenmerkt zich door verstopte poriën, mee-eters, roodheid en (pijnlijke) ontstekingen, afhankelijk van de soort acne. De meest voorkomende plaatsen voor acne zijn gezicht, hals en nek, maar het wordt ook vaak gezien op rug, borst en schouders.

Ontstaan van acne

De exacte oorzaak van acne is niet bekend. Een combinatie van factoren kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan, namelijk:

Overmatige talgproductie

Talg is een natuurlijke olieachtige stof die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd om de huid gehydrateerd te houden. Bij sommige mensen wordt er echter te veel talg geproduceerd, wat de poriën kan verstoppen.

Verstopte poriën

Dode huidcellen worden constant afgestoten en kunnen zich ophopen op het huidoppervlak. Als deze dode huidcellen niet goed worden verwijderd, kunnen ze de poriën blokkeren en bijdragen aan de vorming van mee-eters (comedonen).

Bacteriën

Propionibacterium acnes is een bacterie die normaal gesproken op onze huid aanwezig is. Wanneer de poriën verstopt raken, kan deze bacterie zich in de talgophopingen vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken. Dit leidt tot de vorming van rode, gezwollen puistjes.

Hormonen

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit kunnen de talgproductie stimuleren, waardoor het risico op acne toeneemt. Dit zou verklaren dat acne veelal start in de puberteit.

Genetica

Erfelijkheid speelt ook een rol bij de gevoeligheid voor acne. Als acne in de familie voorkomt, heeft iemand een verhoogd risico op het ontwikkelen daarvan.

Voeding en levensstijl

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat voedsel een oorzaak is van het ontstaan van acne. Intolerantie voor bepaalde voeding kan wel mede een uitlokkende factor zijn of de acne verergeren.

Restverschijnselen acne

Het hebben van acne kan een enorme impact hebben. Niet alleen tijdens de periode van ontstekingen, maar ook daarna. De restverschijnselen van acne kunnen zijn:

Roodheid


Dit kan tot wel 9 maanden zichtbaar blijven op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie


Dit zijn donkere vlekjes die kunnen ontstaan op de plek van de ontsteking nadat de huid is blootgesteld aan zonlicht. Deze pigmentatie kan uiteindelijk wegtrekken maar heeft, net als bovenstaande roodheid, lange tijd nodig.

Littekens


Acnelittekens ontstaan als de ontsteking niet goed geneest of wanneer de ontstekingen fors zijn. Deze littekens gaan helaas niet vanzelf weg, maar kunnen met verschillende behandelingen verminderd worden.

Behandeling acne bij Huidtherapeutisch Centrum Breda

Laat je adviseren door onze huidtherapeuten voor het vinden van de meest effectieve behandeling voor jouw specifieke acneproblemen. Een onjuiste behandeling of het zelf uitknijpen van puistjes kunnen het probleem mogelijk verergeren of littekens veroorzaken. Het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten is ook essentieel.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven