HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Afspraak maken?
Bel 076 5201180

Acne

Acne is een aandoening die veel voorkomt. Het begint meestal in de puberteit, wanneer de huid door hormonale invloeden veranderingen ondergaat. Ook mensen die de puberteit allang voorbij zijn, kunnen last hebben van acne.

Het kenmerkt zich door verstopte poriën, mee-eters, roodheid en (pijnlijke) ontstekingen, afhankelijk van de soort acne. De meest voorkomende plaatsen voor acne zijn gezicht, hals en nek maar wordt ook vaak gezien op rug, borst en schouders.

Ontstaan van acne

De exacte oorzaak van acne is niet bekend. Een combinatie van factoren kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan. Onder andere doordat er een verhoogde talgproductie is en er een verstoring is in het verhoorningsproces, met andere woorden: meer talgaanmaak wat moeilijker ‘naar buiten kan’. Hierdoor kunnen de talgklieren verstopt raken (mee-eters).

Onder invloed van bacteriën kan deze opgehoopte talg een verandering ondergaan waardoor er een ontsteking ontstaat. Hiernaast is het bewezen dat talgklieren sterk reageren op hormonen, wat zou verklaren dat acne veelal start in de puberteit.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat voedsel een oorzaak is van het ontstaan van acne. Intolerantie voor bepaalde voeding kan wel mede een uitlokkende factor zijn of de acne verergeren.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in.

gratis gesprek huidtherapeut breda

* Verplicht invulveld

Acnevormen

De meest voorkomende vormen van acne zijn:

Acne vulgaris

Jeugdpuistjes, puistjes met een witte kop of pijnlijke verdikking onder de huid.

Acne comedonica

Veel comedonen (mee-eters) en puistjes.

Acne conglobata

Forse diepe puisten of bulten met kans op abcessen.

Acne keloidalis

Puisten die forse littekens achterlaten.

Acne rosacea

Roodverkleuring van de huid op neus, kin en wangen (vlinder), gepaard gaande met steeds terugkerende ontstekingen. Er zijn meer vormen van acne, maar deze komen minder voor.

Restverschijnselen acne

Het hebben van acne kan een enorme impact hebben. Niet alleen tijdens de periode van ontstekingen, maar ook daarna. De restverschijnselen van acne kunnen zijn:

Roodheid


Dit kan tot wel 9 maanden zichtbaar blijven op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie


Deze donkere vlekjes kunnen ontstaan op de plek van de ontsteking na het blootstellen van de huid aan zonlicht. Deze pigmentatie kan uiteindelijk wegtrekken maar heeft, net als bovenstaande roodheid, lange tijd nodig.

Littekens


Acnelittekens ontstaan als de ontsteking niet goed geneest of wanneer de ontstekingen fors zijn. Deze littekens gaan helaas niet vanzelf weg maar kunnen met verschillende behandelingen verminderd worden.

Scroll naar boven