HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Manuele lymfedrainage

In de huid liggen veel lymfevaten die een peristaltische beweging maken (als een slak). Door deze beweging wordt het vocht (vocht met afvalstoffen van de cellen) afgevoerd naar dieper gelegen lymfevaten. Veel verschillende oorzaken kunnen het lymfesysteem overbelasten, waardoor het systeem niet meer optimaal kan functioneren.

Oorzaken

  • Trauma (slag of stoot)
  • Operatie in het algemeen en specifiek operaties waarbij lymfeknopen worden verwijderd
  • Hart, nier en vaatziekten
  • Gebruik van bepaalde medicatie
  • Te weinig of geen beweging

Als de lymfevaten niet meer goed functioneren, komen eiwitten uit de bloedbaan in het lymfevocht terecht (het Starling-evenwicht is verstoord). Deze situatie is slecht voor alle weefsels van de huid en onderliggende structuren. Dit omdat de zuurstof en voedselnutriënten langzamer tussen de cellen worden uitgewisseld. Waar vocht zit, kan geen bloed komen en vanuit ons bloed krijgen de cellen alles wat ze nodig hebben om te leven.

Om het lymfesysteem te ondersteunen en weer te stimuleren wordt manuele lymfedrainage toegepast. Manuele lymfedrainage is een zachte massage van de huid.

De massage wordt uitgevoerd met zachte afvoerende bewegingen in de richting van het hart. Hierdoor ontstaat een versnelde afvoer van het lymfevocht, waardoor de uitwisseling van afvalstoffen en voedselnutriënten weer kan plaatsvinden. Na de manuele lymfedrainage wordt meestal ook compressietherapie toegepast.

Plan een gratis consult

plan gratis gesprek huidtherapeut breda

Laat je vrijblijvend en kosteloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in.

* Verplicht invulveld

lympfedrainage
integrale oedeemtherapie breda
manuele lymfedrainage breda

Geef je reactie op deze behandeling

Wij waarderen het als je hier je reactie op onze behandeling(en) achterlaat.

Laatste reviews op deze behandeling

Zeer professioneel / vakkundig topteam 😃👍

Rated 5 out of 5
6 november 2022

Mijn moeder en ik, (beiden getroffen door borstkanker) komen wekelijks bij HTC (al tientallen jaren met veel genoegen) voor een behandeling ( manuele lymfedrainage). De behandelingen uitgevoerd door dit zeer professionele en vakkundige team 👍 geeft bijzonder veel verlichting (zowel fysiek als mentaal 😀). Wij zijn erg blij en dankbaar met dit Topteam!

Anita en moedertje

Bij HTC Breda ben je in goede handen

Rated 5 out of 5
30 augustus 2022

Mijn eerste jaar bij HTC Breda zit er op. Ik kwam binnen met stevige oedeem klachten vanwege een operatie voor borstkanker van jaren terug. Er werd duidelijk aangegeven dat het tijd zou kosten, maar dat de behandelingen uiteindelijk konden worden afgebouwd. Van 2x per week een afspraak zit ik nu op 1x per 4 weken en misschien kan dit interval ook nog verder opgerekt. De tijd zal het leren. Ik ben blij met Britt en haar team. Ze hebben mij uitstekend en deskundig geholpen.

Corien Plaisier

Alle beoordelingen lezen?

Scroll naar boven