HuidTherapeutisch Centrum Breda

Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies

Oedeem, lipoedeem

Lipoedeem is letterlijk: vetopeenhopingen. Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door een ongelijkmatig en overmatige ophoping van vet in specifieke delen van het lichaam.

Herkenbare plaatsen voor lipoedeem zijn; de heupen, benen, dijen en soms ook de armen. Bij ernstig lipoedeem is ook de afvoer van vocht via het lymfesysteem niet optimaal. Hoewel het vaak wordt verward met obesitas, is het belangrijk op te merken dat lipoedeem een specifieke medische diagnose is met duidelijke kenmerken en symptomen.

Kenmerken voor lipoedeem

Symmetrische ophoping van vet

Lipoedeem komt altijd voor op beide zijden van het lichaam, waardoor de benen, heupen, dijen en/of armen een afwijkende lichaamscontour krijgen.

Vochtophoping

Lipoedeem kan leiden tot lymfoedeem in de aangetaste gebieden. Dit zorgt soms voor zwellingen en een toename van de omvang, vooral na langdurig staan of zitten.

Pijn en gevoeligheid

In de aangetaste gebieden kan gevoeligheid, pijn of een zwaar, drukkend gevoel worden ervaren. De huid kan gevoelig zijn voor aanraking en er kunnen makkelijker blauwe plekken ontstaan.

Koud gevoel in onderbenen, enkels en voeten
Cellulite (sinaasappelhuid)

Verklevingen en ontstekingsreacties kunnen de verschijning van cellulite verergeren of veroorzaken.

Geen verbetering door dieet en lichaamsbeweging

Hierdoor onderscheid het zich van obesitas.

Oorzaak van lipoedeem

Over het ontstaan van lipoedeem zijn de meningen verdeeld. Het is niet duidelijk of dit een aangeboren of verworven aandoening is. Vaak begint het bij hormonale veranderingen. Lipoedeem is een medische aandoening, maar wordt vaak door artsen niet als zodanig herkend en erkend.

Behandelmethodes lipoedeem

De behandeling van lipoedeem is gericht op het beheersen van symptomen, het verminderen van zwelling en het voorkomen van verdere progressie.

Enkele behandelmogelijkheden zijn:

Dieet en lichaamsbeweging

Een gezonde levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging is van groot belang om de symptomen te verminderen. Ook helpt het bij het stabiliseren van het lipoedeem en de klachten.

Compressietherapie

Het dragen van therapeutische elastische kousen helpt bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat de gevoeligheid en pijn kan verminderen.

Endermologie

Het dragen van therapeutische elastische kousen helpt bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat de gevoeligheid en pijn kan verminderen.

Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage om vochtophoping te verminderen en de lymfestroom te verbeteren. Alleen wanneer er lymfoedeem is.

Chirurgische ingrepen

In specifieke gevallen kan chirurgie, zoals liposuctie of liposculptuur worden overwogen.

Behandeling lipoedeem bij Huidtherapeutisch Centrum Breda

Lipoedeem is een chronische aandoening. De behandelingen zijn gericht op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Voor endermologie werken wij met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid via zuiging omhoog gehaald, gemasseerd en op- en afgerold. Door deze beweging voortdurend uit te voeren worden weefselblokkades opgeheven en ontstaat er een intensieve doorbloeding van de huid en de onderliggende bindweefsels. Bloed- en lymfecirculatie worden extra gestimuleerd, zodat toevoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen sneller gerealiseerd kunnen worden. Verhoogde vorming van collageen- en elastinevezels zorgt ervoor dat de huidtonus weer beter wordt.

Het aanmeten van therapeutische elastische kousen is ook noodzakelijk.
Meer informatie? Kijk ook op www.lipv.nl.

Voor advies: maak een afspraak voor een consultgesprek.

Plan een gratis consult

Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.

gratis gesprek huidtherapeut breda

Contactformulier

* Verplicht invulveld

Scroll naar boven