HuidTherapeutisch Centrum Breda
Voor behandeling, preventie, voorlichting & huidadvies
Oedeem, lymfoedeem
Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfevocht in de huid en onderhuid. Dit kan ontstaan door onvoldoende afvoer van weefselvloeistoffen. Lymfoedeem kan zich in verschillende delen van het lichaam voordoen en kan variëren van mild tot ernstig.
Behandelmethoden oedeem / lymfoedeem
Werking van het lymfestelsel
Het lymfestelsel is een complex netwerk van vaten/banen, lymfeklieren, organen en weefsels dat verantwoordelijk is voor het afvoeren van lymfevocht en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Lymfoedeem ontstaat wanneer dit systeem niet goed functioneert en lymfevocht zich ophoopt in de weefsels.
Soorten lymfoedeem
Er bestaan twee soorten lymfoedeem; primair en secundair lymfoedeem.
Van primair lymfoedeem is sprake bij een aangeboren zwakte van het lymfestelsel of het ontbreken van (gedeeltelijke) lymfebanen.
Secundair lymfoedeem is een niet aangeboren vorm van lymfoedeem welke ontstaat na beschadiging van het lymfestelsel door invloed van buitenaf, zoals een ongeluk of na een operatie.
Oorzaken lymfoedeem
Er zijn verschillende oorzaken waardoor lymfoedeem tot uiting komt of kan ontstaan. Mogelijke triggers of oorzaken zijn:
Als het lymfestelsel het overtollige lymfevocht met afvalstoffen niet (meer) voldoende kan afvoeren, zal het lymfevocht zich gaan ophopen in de weefsels.
Verwondingen aan zachte weefsels, zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden zorgen voor meer toename van lymfevocht.
Infecties en ontstekingen kunnen leiden tot een ophoping van lymfevocht in het getroffen gebied.
Tijdens een operatie kunnen lymfbanen worden geraakt, welke mogelijk niet volledig herstellen.
Radiotherapie kan beschadigingen aan het lymfestelsel veroorzaken.
Fysiek letsel kan leiden tot schade aan lymfeklieren en -banen.
Wanneer er door bovenstaande redenen meer lymfevocht aan het lymfestelsel wordt aangeboden dan er kan worden verwerkt, ontstaat er lymfoedeem. Als lymfoedeem eenmaal ontstaan is, is het van belang dat het zo snel mogelijk behandeld wordt om verdere complicaties te voorkomen. Complicaties kunnen zijn: slechte huidconditie, slecht genezende wonden, fibrose*¹, bewegingsbeperkingen, pijn, stuwingen in de huid en een grotere kans op erysipelas*². Deze complicaties kunnen zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven.
*¹ Fibrose (verhardingen): Als langer bestaand lymfoedeem niet behandeld wordt, gaan de eiwitten die zich bevinden in het lymfevocht verharden. In een later stadium kan dit veranderen in bindweefsel. Dan is het onomkeerbaar. Daarom is het zaak om tijdig te behandelen.
*² Erysipelas (wondroos): Is een bacteriële infectie die vooral snel ontwikkelt in eiwitrijk vocht en de kleine lymfebanen kan beschadigen.
Behandelmethodes lymfoedeem
De behandeling van lymfoedeem is gericht om het beheersen van symptomen, het verminderen van zwelling en het voorkomen van verdere progressie.
Enkele behandelmogelijkheden zijn:
Om vochtophoping te verminderen en de lymfestroom te verbeteren.
Een aanvullende therapie die kan helpen bij het verminderen van zwelling, het verbeteren van de huidstructuur en het verminderen van het zware gevoel in de aangetaste gebieden
Deze zwachtels oefenen druk uit op de weefsels en aderen, wat de bloed- en lymfestroom kan verbeteren.
Het dragen van therapeutische elastische kousen kan helpen bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de bloedcirculatie.
Bewegings- en ademhalingsoefeningen
Behandeling lymfoedeem bij Huidtherapeutisch Centrum Breda
Als je last hebt van oedeem of vochtophoping, is het belangrijk om een huid/oedeemtherapeut te raadplegen. Vroege interventie en behandeling kunnen helpen om de symptomen te verminderen en complicaties te voorkomen. Onze huid- en oedeem therapeuten hebben een ruime opleiding en hebben expertise in het behandelen van diverse huid- en lymfegerelateerde aandoeningen.
Sommige behandelingen worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Kijk voor de voorwaarden op je polis.
Voor advies: maak een afspraak voor een consultgesprek.
Plan een gratis consult
Laat je vrijblijvend en kostenloos adviseren over jouw huid door een huidtherapeut. Bel 076 5201180 of vul het formulier in. Je kunt ook een online afspraak inplannen.
Contactformulier
* Verplicht invulveld