Blog

huidbarriere

De huidbarrière

Deel dit bericht:

De huidbarrière verwijst naar de natuurlijke beschermende laag van de huid, die voorkomt dat schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, allergenen en chemicaliën het lichaam binnendringen. Deze barrière bestaat uit verschillende componenten, waaronder:

  1. Bovenste huidlaag (hoornlaag): Dit is de buitenste laag van de huid en bestaat uit dode huidcellen die strak tegen elkaar aan liggen. Deze laag voorkomt dat externe stoffen de huid binnendringen.
  2. Talg (huidsmeer): Talgklieren in de huid produceren talg, een olieachtige substantie die de huid hydrateert en beschermt tegen uitdroging. Talg helpt ook bij het voorkomen van bacteriële infecties.
  3. Zuurmantel: De huid heeft een lichtzure pH-waarde, meestal rond de 4,5 tot 5,5. Deze zure omgeving helpt bij het afweren van schadelijke micro-organismen.
  4. Natuurlijke microbiota: De huid herbergt een verscheidenheid aan goede bacteriën, die helpen bij het beschermen tegen schadelijke bacteriën. Deze goede bacteriën helpen de huid gezond te houden.

Een gezonde huidbarrière is van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde huid. Schade aan de huidbarrière, zoals bijvoorbeeld door agressieve huidverzorgingsproducten, extreme weersomstandigheden, stress, medicijngebruik, ziekte of overmatige blootstelling aan de zon, kan leiden tot een verzwakte barrièrefunctie, waardoor de huid gevoeliger wordt voor irritaties, uitdroging en huidproblemen.

Het is dus belangrijk om de huidbarrière te beschermen en te ondersteunen door middel van een goede huidverzorgingsroutine en regelmatige bescherming tegen de zon.

 

Scroll naar boven