Blog

De zon en puistjes

Deel dit bericht:

Gelukkig kunnen we weer wat meer gaan genieten van zonnige dagen, maar meer zon betekent ook dat we onze huidverzorging hierop moeten aanpassen. Zodra het voorjaar begint, zijn er altijd veel mensen die zich afvragen wat het effect is van de zon op een huid met puistjes.

Zonlicht en een acnegevoelige huid, feiten en fabels

Over dit onderwerp gaan veel fabels rond en in deze blog zullen wij duidelijkheid scheppen over het effect van zonlicht op een acnegevoelige huid. Zonlicht bestaat uit een spectrum van diverse soorten straling, voornamelijk UV-A, UV-B en infrarood.

UV-A zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. UV-B geeft de huid energie en is verantwoordelijk voor het aanmaken van vitamine D, maar helaas ook voor zonverbranding en DNA-schade. Een natuurlijke reactie van de huid op UV-B is het verdikken van de bovenste huidlaag (de hoornlaag). Hiermee probeert de huid zich te beschermen tegen UV-B-straling.

Het gevolg van een dikkere hoornlaag van de huid is dat talg minder goed de huid uit kan vloeien. Wanneer dit gebeurt, kunnen er onderhuidse ophopingen van talg ontstaan, die zich later ontwikkelen tot puistjes. Een ander effect van de zon op de huid is uitdroging. Wanneer de huid uitdroogt, zal er een tegenreactie ontstaan en neemt de talgproductie toe. Deze 2 factoren zorgen ervoor dat de kans op het verergeren of het ontstaan van puistjes word vergroot.

Kan zonbescherming puistjes veroorzaken?

Een andere vraag die we vaak krijgen, is of een zonbescherming puistjes kan veroorzaken, doordat deze bijvoorbeeld te vettig zou zijn. Diverse dermatologen hebben hier onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat dit afhankelijk is van de filter in een zonbescherming. Een chemische zonfilter heeft als werking het zonlicht te absorberen. Dit zorgt voor warmte-energie in de huid. Wanneer de huid gevoelig is voor acne kan dit binnen 48 uur na het aanbrengen voor puistjes zorgen. Om deze reden is het aan te raden een zonbescherming te gebruiken met een fysische filter. Deze weerkaatsen het zonlicht in plaats van het te absorberen. Tevens kan gekeken worden naar de ingrediënten in een product. Aan te raden,
is een product vrij is van olie en vet.

Het is geen probleem om te genieten van de zon, als je last hebt van een acne gevoelige huid. Het is wel belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan.

Producttips

Hieronder een aantal producttips:

Gebruik na het reinigen van de huid een product dat op milde wijze de dode huidcellen oplost. Hiermee voorkom je dat de bovenste huidlaag zich gaat verdikken en talg zich gaat ophopen. Hiervoor adviseren wij de complexion renewal pads of de oil control pads van ZoSkin Health.

Gebruik een zonbescherming met fysische filters, die is vrij van vet en olie. De Sunscreen + Primer van Zo Skin Health is hier perfect voor, evenals de producten van Colorescience. Ze hebben een matterende werking en bevatten een complex met antioxidanten, om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Jitske Hoefnagels
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven