Blog

Huidveroudering (zoveel mogelijk) vertragen

Deel dit bericht:

Hoe ontstaat huidveroudering? En wat doen anti-aging producten en anti-aging behandelingen voor je huid? Lees het in deze blog.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Huidveroudering is onderhevig aan twee factoren:

Intrinsieke huidveroudering

Dit deel van huidveroudering is erfelijk bepaald. Kijk naar ouders of grootouders en ga ervanuit dat de huidveroudering gedeeltelijk hetzelfde zal verlopen en in dezelfde snelheid.

Extrinsieke huidveroudering

Door blootstelling aan schadelijke invloeden zoals roken, zon, luchtvervuiling, gewichtsverandering, huidbeschadiging, voeding en hormonen.

‘Voorkomen is beter dan genezen’

Geschat wordt dat 90% van de huidveroudering komt door blootstelling aan zonlicht. Draag daarom elke dag een spf en maak gebruik van producten met anti-oxidanten (zie de blog van 20 april 2020). Hierdoor voorkom je een groot deel van de extrinsieke huidveroudering.

Wat gebeurt er in de huid?

Huidveroudering zorgt voor lijntjes/rimpels maar ook voor verslapping en pigmentverschuivingen. Het hyaluronzuur in de huid neemt af, waardoor de huid minder goed in staat is vocht vast te houden. De collageen en elastine ‘fabriekjes’ gaan steeds minder produceren en de cellen in de huid worden trager. Het is van belang om deze ‘fabriekjes’ weer actief te maken en de cellen wakker te schudden.

Anti-aging producten

Om ervoor te zorgen dat alle processen in de huid weer naar behoren gaan werken, is het noodzaak de huid te stimuleren. Stimulatie is mogelijk door een juiste routine te volgen met producten die actieve ingrediënten bevatten. De producten van ZO Skin Health zorgen voor een vermindering van dode huidcellen. Ze voeden en stimuleren de cellen in de lagen onder de dode huidcellen. Het belangrijkste ingrediënt tegen huidveroudering is vitamine A, oftewel retinol.

Anti-aging behandelingen

Een andere mogelijkheid, om de verouderde huid te stimuleren, is een intensieve behandeling, zoals chemische peeling, laser of microneedling. Al deze behandelingen zijn erop gericht de huid op een gecontroleerde manier te beschadigen zonder dat hierbij littekenweefsel kan ontstaan. Hierdoor wordt het huidverouderingsproces geremd, collageen en elastine aangemaakt en de gehele huidstructuur verbeterd. De dode laag huidcellen wordt verdund, terwijl de levende laag cellen verdikt, zoals bij een jonge huid.

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult om erachter te komen welke manier van anti-aging goed bij uw huid past.

 

Sascha Herwig
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Sascha Herwig

Scroll naar boven