Blog

In de praktijk

Deel dit bericht:

Onlangs kwam bij ons een vlotte enthousiaste patiënt op leeftijd binnen. Ze bleek helaas ongeveer driekwart jaar geleden de diagnose borstkanker te hebben gehad.

De behandeling bestond uit een borstbesparende operatie. Haar poortwachterklier was schoon dus gelukkig geen okselkliertoiletc. Vervolgens nog 16 bestralingen.

Na de operatie leek in eerste instantie alles goed te gaan maar toch ontstond er een ‘deuk’ in haar litteken. Nog voordat de bestraling werd gestart. Waarschijnlijk is in die periode lymfoedeem ontstaan. Vervolgens kwam er nog de bestraling ‘overheen’. Zes weken na haar laatste bestraling kwam ze bij ons met de hulpvraag of wij wat aan de ‘deuk’ in haar borst konden doen. We constateerden niet alleen de deuk maar ook lymfoedeem in haar borst.

De therapie is onmiddellijk opgestart met 3x per week manuele lymfedrainage en het plakken van kinesiotape op haar litteken. Toen het resultaat verbeterde zijn we tevens het LPG-apparaat gaan inzetten. Dit apparaat trekt de huid als het ware vacuüm waarmee we het litteken dieper kunnen behandelen.

Het resultaat tot nu toe, is zeer bevredigend; het lymfoedeem is goed afgenomen en het litteken is een heel stuk minder diep. We hopen dat de therapie binnenkort verder afgebouwd dan wel gestopt kan worden.

Martine Verdaasdonk-Peters
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven