De laatste tijd heb ik veel mensen in de praktijk gekregen die last hebben van pigmentvlekken. Erg vaak blijkt dit melasma, ofwel een zwangerschapsmasker, te zijn.
De laatste naam is ontstaan, omdat de aandoening vaak voorkomt bij zwangere vrouwen.
Het is een vorm van hyperpigmentatie, wat betekent dat er donkere vlekken in het gelaat zichtbaar zijn. Het komt het meeste voor op het voorhoofd, rondom de ogen, op de wangen en op de bovenlip. Melasma wordt voornamelijk gezien bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Melasma ontstaat vaak als gevolg van hormoonwisselingen. Het kan dus ontstaan tijdens de zwangerschap en ook het gebruik van de pil of andere anticonceptie die hormonen bevatten, kunnen het ontstaan van melasma beïnvloeden. Als je stopt met de hormoonmedicatie of als de zwangerschap afgelopen is, kunnen de pigmentvlekken vanzelf weer verdwijnen. Echter onder invloed van de zon of door het opnieuw starten van hormoonmedicatie of een zwangerschap is de kans groter dat de melasma weer terugkomt. Het is niet kwaadaardig en is niet besmettelijk.
Wat kun je aan melasma doen?
Hyperpigmentatie behandelingHet behandelen van melasma is niet noodzakelijk. Mochten de plekken als cosmetisch storend ervaren worden, zijn er verschillende behandelmogelijkheden.
Bij melasma zit het pigment vaak zowel in de epidermis (de opperhuid) als de dermis (de lederhuid). Dit is niet altijd het geval. Als het pigment alleen in de epidermis zit, is het iets eenvoudiger te bestrijden. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:
- Licht- en/of lasertherapie
- Chemische peeling
- Productadvies
- Camouflagetherapie
In onze praktijk geven wij de voorkeur aan het starten met de
producten van ZO Medical. In deze producten zitten o.a.
ingrediënten als vitamine C, retinol, ascorbinezuur.
Deze ingrediënten met nog vele anderen zorgen ervoor dat
bestaand pigment afgebroken wordt, zonschade vervaagd,
hypopigmentatie verminderd en de huid beschermd wordt
tegen nieuwe pigmentvlekken.
Mocht dit nog niet voldoende resultaat opleveren, kan de keuze
gemaakt worden om aanvullend een chemische peeling en/of
lasertherapie toe te passen.
Als de pigmentatie alleen in de epidermis zit, kan melasma op deze manier volledig verdwijnen. Dit betekent niet dat het nooit meer terug kan komen. Zoals eerder aangegeven, kan een hormoonwisseling of de zon ervoor zorgen dat het terugkomt. Dit blijft.
Zit het pigment ook in de dermis, kun je het pigment veel
lichter van kleur krijgen, maar zal het niet helemaal wegtrekken.
Hier kun je simpelweg met geen enkele behandelmethode bij. Dit pigment zit te diep. Om het lichter van kleur te houden, blijft het belangrijk om de juiste producten te blijven gebruiken. Ja helaas, dit geldt in principe voor altijd.
Wil je er alleen voor zorgen dat de melasma niet donkerder van kleur wordt, is het mijden van de zon en het smeren van een zonnefactor 30-50 (elke dag, ook in de winter!) essentieel.
Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda