Blog

ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken

Deel dit bericht:

Ouderdomsvlekken, ook wel levervlekken, zonnevlekken of lentigines genoemd, zijn vlakke, gepigmenteerde vlekken op de huid die onstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Ze worden vaak gezien bij mensen van middelbare leeftijd of ouder en komen vooral voor op delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen, decolleté, de schouders en de armen.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door een ophoping van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon versnelt de productie van melanine in bepaalde delen van de huid, wat leidt tot de vorming van deze vlekken. Hoewel ouderdomsvlekken meestal onschadelijk zijn, kan uit cosmetische overwegingen een behandeling gewenst zijn.

Kan de huidtherapeut ouderdomsvlekken behandelen?

Jazeker. Pigmentvlekken kunnen verminderd worden o.a. door middel van een laserbehandeling. Een andere optie is Tranexaminezuur; dit draagt bij aan het beheersen van productie van melanine. Dit vindt je terug in bepaalde huidverzorgingsproducten en in professionele peelings. Daarnaast is er nog een optie om te behandelen door middel van cryotherapie of cauterisatie.

Het is belangrijk om op ouderdomsvlekken te letten en een arts te raadplegen als je veranderingen in de grootte, vorm, kleur of textuur van de vlekken opmerkt, omdat dit een teken van huidkanker kan zijn. Het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen bij het voorkomen van de vorming van ouderdomsvlekken.

Scroll naar boven