Blog

Puistjes uitknijpen, is dat wel zo verstandig?

Deel dit bericht:

Er zijn al veel blogs geschreven over dit onderwerp, maar wat mij betreft kan 
het niet vaak genoeg besproken worden.

Het kan o zo fijn zijn om zo’n ontstoken witte/gele kop of een dikke, zwarte 
mee-eter uit te knijpen of kapot te krabben. De meeste mensen weten eigenlijk wel dat dit meestal niet zo verstandig is, maar het is zo moeilijk om eraf te blijven!!!

Het probleem kan echter verergeren wanneer je zelf aan de plekjes gaat krabben of knijpen. Het is zelfs zo dat je zelf degene kunt zijn die de acne in stand houdt.
De kans is groot dat niet alle troep uit het talgkliertje verwijderd wordt. Het talgkliertje zal dan opnieuw gaan ontsteken en deze keer zal het zeer waarschijnlijk nog pijnlijker zijn dan het originele pukkeltje. Niet alleen door restjes die achterblijven, 
maar ook door bacteriën onder je nagels 
en aan je vingers is de kans aanwezig 
dat er een nieuwe ontsteking ontstaat. 
Daarnaast is het risico op een littekentje
groter als je zelf aan de slag gaat. Je bent gemakkelijker geneigd om harder door te duwen, als het niet meteen lukt om die irritante mee-eter eruit te krijgen.

Een huidtherapeut gaat voorzichter te werk. Er wordt eerst een opening gemaakt waardoor de talg/pus weg kan. Door op de juiste manier te drukken, zal alle talg en pus verwijderd zijn en er dus geen nieuwe ontsteking ontstaan. Maar ja, die huidtherapeut is niet altijd in de buurt! Besluit je toch zelf aan de slag te gaan, ben dan voorzichtig. Alleen de zwarte mee-eters kun je vaak (dus niet altijd!) zelf verwijderen. Werk zo hygiënisch mogelijk. Reinig de huid van tevoren en knijp niet met de blote handen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld tissues of, nog beter, steriele gaasjes. Als het niet lukt om de mee-eter of het puistje los te krijgen, knijp dan niet door!!

Het beste blijft natuurlijk om er zelf helemaal niet aan te zitten, maar dat moge duidelijk zijn!

 

Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven