Blog

oncologie

Samenwerkingsverband voor oncologie

Deel dit bericht:

In de nazorg voor oncologie patiënten is Huidtherapeutisch Centrum 
betrokken bij gespecialiseerde zorgteams zowel in Breda als Etten-Leur.

In de nazorg voor oncologie patiënten is Huidtherapeutisch Centrum 
betrokken bij gespecialiseerde zorgteams zowel in Breda als Etten-Leur.
In deze teams werken wij samen met de fysiotherapeut, psycholoog, diëtist, 
ergotherapeut en in Breda ook met de gespecialiseerd oncologisch pedicure
en psychosomatisch fysiotherapeut.
Wij zijn deze samenwerkingsverbanden aangegaan om mensen met de gevolgen van kanker zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

De behandeling van de huidtherapeut bestaat over het algemeen uit integrale oedeemtherapie. Als na een operatie en/of bestralingen lymfeklieren zijn beschadigd of weggenomen kan de lymfeafvoer worden belemmert, waardoor een ophoping van vocht ontstaat. Ook kan er littekenverkleving optreden.

De behandeling bestaat uit manuele lymfedrainage (een zachte massage om de lymfeafvloed te stimuleren) en littekenmassage. Aanvullend kan ambulante compressietherapie (zwachtelen) nodig zijn of het aanmeten van therapeutische hulpmiddelen (zoals armkous of thoraxbandage).
Tevens zal altijd advies worden gegeven over huidverzorging in het algemeen of specifiek bij bestraling of chemo. In uitzonderlijk gevallen zal er ook wondzorg nodig zijn.

Als er ook andere problemen optreden zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, afvallen of juist veel aankomen, psychische problemen bij verwerking van het feit dat er een ernstige ziekte is of was, beperkingen in huis of bij spraak, kan de huidtherapeut na overleg met u, contact opnemen met een of meerdere disciplines van het oncologieteam om zodoende een betere behandeling te bewerkstelligen waardoor er sneller herstel optreed.

Anneke Huijbregts-Keulaars
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven