Blog

Scrubben

Deel dit bericht:

Binnen het Getting Skin Ready-protocol van ZO Skin Health wordt na de reiniging een scrub gebruikt. In deze blog leg ik uit waarom een scrub belangrijk is en wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten scrub.

Mechanische exfoliatie versus chemische exfoliatie

Scrubben is een vorm van exfoliatie, het verwijderen van de bovenste dode huidlaag. Hierdoor wordt de huid gladder, glanzender, verminderen onregelmatigheden en verkleinen de poriën. Na het scrubben voelt de huid zacht en schoon aan. Een andere manier van exfoliatie is door middel van zuren, dit noemen we chemische exfoliatie, in de blog van 27 april leggen we dit uit.

Ondanks dat de scrub nog altijd een heel populair product is, is het in de cosmetische branche ook vrij omstreden. Scrubben, kan namelijk ook schadelijk zijn voor de huid en op de lange termijn problemen juist verergeren. Dit kan komen door het gebruik van een verkeerd product en/of het te hardhandig gebruiken van een scrub. Om die reden wordt in de cosmetische branche vaak de voorkeur gegeven aan chemische exfoliatie (zuren). Wij adviseren om beiden, veilig, te gebruiken.

De keuze van de scrub is afhankelijk van het huidtype. ZO Skin Health heeft keuze uit twee soorten scrub.

1. Exfoliating polish

De scrub-deeltjes zijn gemaakt van magnesium kristallen. Deze zijn rond van vorm met deukjes net als golfballetjes. Hierdoor bevatten de deeltjes geen scherpe randjes, waardoor het geen schade aanricht op de huid. Deze scrub bevat vitamine A, C en E en biedt bescherming tegen vrije radicalen (zie blog 20 april 2020). Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop en de collageenproductie en verbetert het de huidstructuur. Deze scrub is een microdermabrasie behandeling is een potje.

2. Dual action scrub

Geschikt voor de vette (acne) huid. Het verwijdert talg, vuil en overtollige dode huidcellen en stimuleert de bloedsomloop. Deze scrub bevat grote en kleine bolletjes waardoor het al het vuil kan verwijderen. Daarnaast biedt deze scrub een combinatie van chemische en mechanische exfoliatie door de toevoeging van zuren, BHA’s en AHA’s. (zie blog 27 april 2020). Als laatste bevat deze scrub ook een 12 uur-release van anti-oxidanten (zie onze eerdere blog hierover).

Een scrub kan dus echt wat toevoegen in je huidverzorgingsroutine, mits je de juiste gebruikt. We geven graag een advies hierover in een gratis en vrijblijvende intake.

 

Jitske Hoefnagels
HuidTherapeutisch Centrum Breda

Scroll naar boven